Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 36 от 2006 г. за изискванията за психологическа годност и условията и реда за провеждане на психологическите изследвания на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС, на водачи на МПС и на председатели на изпитни комисии и за издаване на удостоверения за регистрация за извършване на психологически изследвания 02.08.2012
Голям размер

Проектът е публикуван в електронен вид за обществено обсъждане и е на разположение в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

 

Мотиви

Проектът на наредба има за цел да приведе наредбата в съответствие с последните изменения и допълнения на Закона за движението по пътищата, приети на 24 юли 2012 г. от Народното събрание.

Разширен е кръгът от лица, имащи право да организират и провеждат психологически изследвания, тъй като към настоящия момент той е необосновано стеснен. Предвидена е възможност освен в транспортните болници, психологически изследвания да се провеждат и в останалите многопрофилни болници за активно лечение, както и в медицинските центрове.

В съответствие със Закона за движението по пътищата проектът на наредба предвижда третото изследване да се извършва от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”, а не както е в момента – от областни комисии, организирани от многопрофилните транспортни болници, по следните причини:

Към настоящия момент всички лечебни заведения за болнична помощ, както и лечебните заведения за извънболнична помощ, посочени в чл. 153б, ал. 1 от Закона за движението по пътищата имат право да извършват първо, второ и трето психологическо изследване. Третото психологическо изследване представлява по-прецизна и всеобхватна процедура за установяване на годността на съответното лице в сравнение с първото и второто с оглед на високорисковата група, която се обследва с него, и предвид това, че лицата, явяващи се на трето изследване, не са успели да покрият критериите за психологическа годност при първото и второто изследване. Третото изследване ще се извършва от институция, която е различна от тези, които извършват първото и второто, за да се избегне възможността третото изследване да се извършва от лица, които се конкурират помежду си. Наред с това третото изследване освен възможност за допълнителна проверка на качествата на водачите, представлява и форма на контрол по отношение на провеждащите психологическите изследвания. При него се прави задълбочен анализ на копията от регистрационните и резултатни карти на изследваните лица от първите две изследвания, който е информативен, както по отношение качествата на водачите, така и по отношение спазване на изискванията към психолозите, провели първото и второто изследване.

Освен провеждането на третото психологическо изследване, към функциите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ преминава и методическото ръководство за провеждане на психологическите изследвания. Администрацията ще изготвя бланковите методики за провеждане на изследванията с цел уеднаквяване на практиките на провеждане на изследванията от различните лица.

Пълният текст на проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 36 от 2006 г. за изискванията за психологическа годност и условията и реда за провеждане на психологическите изследвания на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС, на водачи на МПС и на председатели на изпитни комисии и за издаване на удостоверения за регистрация за извършване на психологически изследвания (обн., ДВ, бр. 46 от 2006 г.; изм., бр. 4 и 36 от 2007 г., бр. 18 и 89 от 2010 г., бр. 80 от 2011 г. и бр. 41 от 2012 г.) може да се види в Приложението.

 

Лице за контакти:

Светлана Чаушева – директор на дирекция „АПОФСД”, ИА „АА”,
тел. 02/9308836,
e-mail
: schausheva@rta.government.bg

Приложение
 Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 36 от 2006 г. за изискванията за психологическа годност и условията и реда за провеждане на психологическите изследвания на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС, на водачи на МПС и на председатели на изпитни комисии и за издаване на удостоверения за регистрация за извършване на психологически изследвания (обн., ДВ, бр. 46 от 2006 г.; изм., бр. 4 и 36 от 2007 г., бр. 18 и 89 от 2010 г., бр. 80 от 2011 г. и бр. 41 от 2012 г.) (644.5 KB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed