Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Обществена консултация относно разходване на публични средства с цел осигуряване на достъп на лица със специфични социални потребности до телевизионни програми чрез декодиращи устройства, необходими за приемане на цифрово телевизионно радиоразпръскване 14.08.2012
Голям размер

Според разпоредбата на § 209, ал. 8 от Преходните и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения (ПЗР на ЗИД ЗЕС) в Плана за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в Република България (Плана) (обн. ДВ, бр. 57 от 27.07.2012 г.) се предвижда комплекс от мерки за подпомагане на лица със специфични социални потребности за осигуряване на устройства, позволяващи достъп до цифрови телевизионни програми. За финансиране на тези мерки, в § 4 от ПЗР на Закона за държавния бюджет на Република България за 2012 г. е предвидено осигуряване на средства в размер до 17 500 хил. лв. за крайни декодиращи устройства за лица със специфични социални потребности за приемане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване и за провеждане на информационна кампания за въвеждането му. В изпълнение на разпоредбата на закона, с Постановление на Министерския съвет № 6/18.01.2012 г. средствата се осигуряват по бюджета на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), като министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията се задължава да разходва тези средства след провеждане на обществена/и поръчка/и по реда на Закона за обществените поръчки.

В съответствие с ПЗР на ЗИД ЗЕС, в Плана са описани действията, които държавата следва да предприеме за осигуряване на достъп на лица със специфични социални потребности до услугата наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване, тъй като наземното телевизионно радиоразпръскване е източник за получаване на телевизионни програми, които не се заплащат. След изключването на наземното аналогово телевизионно радиоразпръскване от 01.09.2013 г. и при липсата на декодиращи устройства и прилежащи антени с усилвател, е възможно част от лицата, със специфични социални потребности да нямат достъп до безплатни наземни телевизионни програми.

В тази връзка в Плана са определени социалните групи, които е необходимо да бъдат подпомогнати, като се вземе предвид че не всички лица със специфични социални потребности гледат наземна телевизия. Отчитайки принципа за технологична неутралност, заложен и в Плана, лицата могат да бъдат подпомогнати и с декодиращи устройства, позволяващи приемането на сателитно и кабелно цифрово телевизионно радиоразпръскване. Предвижда се предоставянето на декодиращи устройства да се извършва по аналогия с предоставянето на енергийни помощи, съгласно приложимото българско законодателство. Агенцията за социално подпомагане ще предостави на МТИТС последни, актуални списъци на лицата и семействата, на които са отпускани целеви помощи за отопление до момента/за съответния отоплителен сезон. Въз основа на тази информация ще се направи проучване, с което ще се уточни и анализира:

1. Приемниците, с които разполагат лицата;

2. Технологичните платформи, чрез които лицата получават достъп до телевизионни услуги;

3. Броя на лицата и семействата, които ще имат нужда от декодиращи устройства.

Целта на проучването е да се определи и броят и видът на необходимите декодиращи устройства, които след провеждане на обществена поръчка ще бъдат закупени от държавата. Закупените устройства ще бъдат разпределени и транспортирани до съответните областни центрове в Република България. По места ще бъде осигурено разпространението на крайните устройства. Получаването и инсталирането на крайните декодиращи устройства ще се извършва срещу подпис от подпомаганите лица и семейства, по списъка, получен от Агенцията за социално подпомагане и отговарящи на условията, определени в Плана. С цел предотвратяване на възможността за търгуване с декодиращи устройства Органът по цифрова телевизия (създава се с Плана) ще обсъди същите да се предоставят на лицата със специфични социални потребности под наем - за срок от 1 г. След изтичането на този срок собствеността ще бъде придобита от получателите. Ще се обсъдят възможностите предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и/или услуги, чрез различните технологични платформи, да се включат във финансирането на процеса по осигуряване на декодиращи устройства, като техният финансов принос към МТИТС да се използва за покриване на стойността на предвиждания наем за декодиращите устройства за срок от 1 г. По такъв начин лицата със специфични социални потребности, ще получат крайни декодиращи устройства и ще ги ползват без заплащане на средства за това, като същевременно ще се осигури възможност устройствата да бъдат използвани по предназначение.

Във връзка с гореизложеното и, спазвайки принципа за технологичната неутралност, МТИТС се обръща към всички заинтересовани страни за писмени предложения по гореизложеното и писмени отговори относно следните въпроси:

 1.      Предприятията, получили разрешения за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, за осъществяване на електронни съобщения чрез електронни съобщителни мрежи за наземно цифрово радиоразпръскване с национален обхват имат ли желание и възможност да се включат във финансирането на процеса по осигуряване на декодиращи устройства за лица със специфични социални потребности?

 2.      Други предприятия, потенциални участници в новата конкурсна процедура по § 209, ал. 10 от ПЗР на ЗЕС, имат ли желание да се включат във финансирането на процеса по осигуряване на декодиращи устройства за лица със специфични социални потребности? В случай на изразено желание за участие във финансирането на процеса по осигуряване на декодиращи устройства за лица със специфични социални потребности какъв ще е вида на устройствата, какъв ще е размерът на финансирането, което могат да предоставят на МТИТС и в какви срокове?

 3.      Други предприятия, предоставящи електронни съобщителни услуги (кабелни, сателитни и др.), имат ли желание и възможност да участват във финансирането на процеса по осигуряване на декодиращи устройства за лица със специфични социални потребности? В случай на изразено желание за участие във финансирането на процеса по осигуряване на декодиращи устройства за лица със специфични социални потребности, какъв е размерът на финансирането, което могат да предоставят на МТИТС и в какви срокове?

 4.      При положителни отговори на въпроси 1, 2 и 3, какъв, според Вас, следва да е размера на предвиждания наем от стойността на декодиращото устройство, в проценти?

 5.      Как, според Вас, следва да се реализира обществената поръчка – един изпълнител, ангажиран с няколко дейности (закупуване, разпределение, транспортиране, доставяне и инсталиране) или за всяка от отделните дейности следва да има отделни изпълнители, като отчетете, че планираните бюджетни средства, съгласно националното законодателство, следва да бъдат изразходени до края на 2012 г.?

6.      Разполагате ли с официална статистическа информация какъв е броят на Вашите абонати/зрители, които принадлежат към лицата със специфични социални потребности? Ако такава е налице, то бихте ли ни я предоставили?

 7.      В случай че декодиращите устройства бъдат закупени от държавата, какви услуги ще бъдат предоставени на крайните клиенти и при какви условия (в т.ч., договори), чрез различните технологични платформи?

 Всяко заинтересовано лице може да представи на МТИТС писмени отговори и предложения, включително и по електронен път, в срок до 28 август 2012 г., на следните лица за контакт:

 Латинка Разпопова – главен експерт в отдел „Развитие на електронните съобщения“, дирекция „Съобщения“, тел. 949 23 14; ел. адрес: lgrazpopova@mtitc.government.bg;

Стефана Петрова – младши експерт в отдел „Управление на радиосъобщенията“, дирекция „Съобщения“, тел. 949 24 60, ел. адрес: spetrova@mtitc.government.bg.

Резултатите от консултацията ще бъдат взети под внимание при подготовката на документацията за обществената поръчка за осигуряване на достъп до телевизионни програми чрез декодиращи устройства, необходими за приемане на цифрово телевизионно радиоразпръскване на лица със специфични социални потребности.

 

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed