Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Проект на Наредба № 19 за функциониране на единната система за гражданско и военно управление на въздушното пространство 21.08.2012
Голям размер

Проектът е публикуван в електронен вид за обществено обсъждане и е на разположение в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

 

 

Мотиви

Предназначението на новата уредба е да уреди обществените отношения, свързани с управлението на въздушното пространство, контролирано от Република България, за нуждите на гражданското въздухоплаване и на органите на Министерството на отбраната в мирно време, съобразно актуалните изменения в законодателството на ЕС и нормите на Евроконтрол.

Проектът на наредба конкретизира правомощията на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на министъра на отбраната, предвидени в чл.2а от Закона за гражданското въздухоплаване.  

Сега действащата наредба относно правилата за работа на единната система за гражданско и военно управление на въздушното пространство съдържа правна уредба на принципите, залегнали в програмата на Евроконтрол за хармонизация и интеграция на системите за управление на въздушното движение, Концепцията на Евроконтрол за гъвкаво използване на въздушното пространство и на препоръките на Регионалната инициатива на САЩ за модернизация на организацията и управлението на въздушното пространство в Централна и Източна Европа.

С развитието на инициативата за Eдинното европейско небе и необходимостта от еднаквото прилагане в държавите – членкина Европейския съюз, Концепцията за гъвкаво използване на въздушното пространство е доразвита и впоследствие намeри отражение в приетия Регламент (ЕО) № 2150/2005 на Комисията от 23 декември 2005 година за установяване на общи правила за гъвкаво използване на въздушното пространство.

Членството  на Република България в Европейския съюз, в НАТО, и участието й по други международни договори налагат необходимостта от прилагането на  изискванията на Регламент (ЕО) № 2150/2005 в българското законодателство.

Предложеният проект на наредба има за цел да приложи Концепцията на Евроконтрол за гъвкаво използване на въздушното пространство в съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) № 2150/2005 г. на Комисията от 23 декември 2005 година.

Наредбата определя целта, организацията и принципите на функциониране на Единната система за гражданско и военно управление на въздушното пространство (ЕСГВУВП) в мирно време и предназначението, задачите, съставът и правилата на работа на органите на ЕСГВУВП.

Един от основните принципи при прилагане на концепцията за гъвкаво използване на въздушното пространство е да се организира  координацията между гражданските и военните органи на стратегическо, предтактическо и тактическо ниво на управление на въздушното пространство чрез установяване на споразумения и процедури с цел увеличаване безопасността и капацитета на въздушното пространство. Новата наредба доразвива реда за организацията и начина на функциониране на тези три нива на управление на въздушното пространство чрез съответните органи – Съвет за управление на въздушното пространство (на стратегическо ниво), Център за планиране и разпределение на въздушното пространство (на предтактическо ниво), Център за координиране използването на въздушното пространство (ЦКИВП) и граждански и военни органи за обслужване на въздушното движение (на тактическо ниво).

Пълният текст на проекта на Наредба №19 за функциониране на единната система за гражданско и военно управление на въздушното пространство може да се види в Приложението.

 

Лице за контакти:

Славчо Вараджаков – старши инспектор в отдел "Авиационно обслужване", Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администация",
тел.: 02/ 937-10-07

Приложение
 Проект на Наредба №19 за функциониране на единната система за гражданско и военно управление на въздушното пространство (137 KB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Май
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed