Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 15 от 28 септември 2004 г. за предаване и приемане на отпадъци - резултат от корабоплавателна дейност, и на остатъци от корабни товари 22.11.2012
Голям размер

Проектът е публикуван в електронен вид за обществено обсъждане и е на разположение в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

 

 

Мотиви

Промените на наредбата са свързани с изпълнението на изискванията на § 21 от Заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България (обн. ДВ, бр. 98 от 2008 г.).

Съгласно разпоредбата на § 21. по отношение на речните пристанища изискванията за наличие на подходящи пристанищни приемни съоръжения и за план за приемане и обработване на отпадъци, в това число за система за определяне размера на таксите за приемане и обработване на отпадъци, се прилагат от 1 януари 2013 г..

Предвижда се изменение в членове 1 и 3 като думата „рибарските” се заменя с „риболовните”. Предложението цели използване на терминологията, възприета в Кодекса на търговското корабоплаване. В § 1а, т. 1 от Допълнителните разпоредби на кодекса се съдържа опрделение за „риболовен кораб”.

Предвижда се изменение в чл. 4 и 5 с цел ограничаване приложното поле само по отношение на морските кораби. Разпоредбите са свързани с осъществяване на контрола, произтичащ от изискванията единствено към морските кораби, за задължително предаване на отпадъците, както и свързаните с тях контролни проверки по Раздел IV от Наредба № 15. Във връзка с регламентиране предаването на отпадъци от кораби, посещаващи пристанищата по вътрешните водни пътища, в чл. 6 се създава нова ал. 3, съгласно която капитанът на речен кораб, посещаващ пристанищата по вътрешните водни пътища е длъжен да осигури предаването на всички отпадъци разделно, в зависимост от техния вид, съгласно изискванията и категоризацията на Препоръките за организация на събирането на отпадъците от корабите, плаващи по р.Дунав” приети с постановление на шейсет и осмата сесия на Дунавската комисия (док. ДН/СЕС 68/16) от 15 май 2007г., с всички негови последващи изменения и допълнения.

Във връзка с издаването на нова Наредба за организацията за осъществяване на граничен паспортен, митнически, здравен, ветеринарномедицински и фитосанитарен контрол, както и контрол на транспортните средства в пристанищата на Република България, обслужващи кораби от международно плаване (обн. ДВ. бр.67 от 2012 г.) е предложена отмяната на чл. 7, тъй като материята относно издаването на свидетелство за отплаване и декларация, съдържаща информация, относно вида и обема на предадените отпадъци - резултат от корабоплавателна дейност, и на остатъците от корабни товари вече е уредена в чл. 20 и 36 от цитираната наредба.

Промените в Приложение № 1 са свързани с изпълнение на изискванията на международните договори в областта на корабоплаването по вътрешни водни пътища, а именно – Европейското съглашение за превоз на опасни товари по вътрешните водни пътища ВОПОГ/ADN (обн., ДВ, бр. 43 от 2008 г.), рат. със закон (обн., ДВ, бр. 9 от 2006 г.) и Препоръките за организация на събирането на отпадъците от корабите, плаващи по р.Дунав, приети с постановление на шейсет и осмата сесия на Дунавската комисия (док. ДН/СЕС 68/16) от 15 май 2007 г., с всички негови последващи изменения и допълнения).  Във връзка с горното в Приложение № 1 са добавени текстове за създаване на възможност за приравняване на класификацията на отпадъците и опасните товари за морето и вътрешните водни пътища.

Предвижда се и отмяна на §4 от Преходните и заключителните разпоредби във връзка с липсата на необходимост от една единствена разпоредба, която препраща към членовете, които са приложими по вътрешните водни пътища. С предлаганите промени в наредбата е направено ясно разграничние кои разпоредби са приложими за морски кораби и кораби плаващи по вътрешни водни пътища.

 

Пълният текст на проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 15 от 28 септември 2004 г. за предаване и приемане на отпадъци - резултат от корабоплавателна дейност, и на остатъци от корабни товари (обн. ДВ. бр.94 от 2004г., изм. ДВ. бр.103 от 2007г., изм. ДВ. бр.28 от 2009г.) може да се види в Приложението.

Лице за контакти:

Естислав Площаков - главен инспектор, отдел  „Пристанища”, дирекция „Инспекционна дейност”, Изпълнителна агенция „Морска администрация”,
тел. 02 930 4077,
e-mail: estislav.ploshtakov@marad.bg

 

Приложение
 Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 15 от 28 септември 2004 г. за предаване и приемане на отпадъци - резултат от корабоплавателна дейност, и на остатъци от корабни товари (обн. ДВ. бр.94 от 2004г., изм. ДВ. бр.103 от 2007г., изм. ДВ. бр.28 от 2009г.) (35.5 KB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Май
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed