Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Европейската комисия предлага мерки за намаляване на разходите за изграждане на високоскоростни електронни съобщителни мрежи 29.03.2013
Голям размер

Европейската комисия представи проект на Регламент за намаляване на разходите за разгръщане на високоскоростни електронни съобщителни мрежи. Разгръщането на широколентовия достъп все още е забавено поради наличието на разнообразни правила и административни практики на национално и поднационално ниво.

Целта на предложението е да се приложи общ подход по отношение на осигуряването на достъп до пасивната инфраструктура, окабеляването на сградите, координиране на инженеринговите дейности и ускоряване на издаването на разрешенията за строеж. Разходите за строителни дейности представляват до 80% от разходите за изграждане на широколентови мрежи. С настоящото предложение ЕК прогнозира, че могат да се спестят между 40 и 60 млрд. евро.

Ще трябва да се предприемат действия в четири основни проблемни области:

  • Да се гарантира, че новите и санираните сгради предлагат възможност за високоскоростен широколентов достъп.
  • Да се осигури достъп при справедливи и разумни условия, включително по отношение на цената, до инфраструктурата, като например съществуващите канали, тръби, шахти, кутии, стълбове, мачти, антенни уредби, кули и други носещи конструкции.
  • Да се сложи край на недостатъчната координация на строителните работи, като се дава възможност на всеки мрежов оператор да сключи споразумения с други предприятия, предоставящи инфраструктура.
  • Да се опрости сложната и времепоглъщаща процедура на издаване на разрешения, особено за мачти и антени, като предоставянето или отказът за издаване на разрешение по принцип става в срок от шест месеца и се даде възможност исканията да се внасят чрез единно звено за контакти.

Понастоящем е налице недостатъчна прозрачност по отношение на съществуващите физически инфраструктури, подходящи за разгръщане на широколентовия достъп до интернет, и липсват подходящи общоприложими правила за внедряването на широколентовия интернет в целия ЕС. За момента няма нито пазар за физическа инфраструктура, нито възможност за използване на инфраструктурата, предназначена за други комунални услуги. Разпоредбите в някои държави дори обезсърчават дружествата за комунални услуги да си сътрудничат с телекомуникационните оператори.

При изготвянето на проекта са взети под внимание най-добрите за момента действащи практики в Германия, Испания, Франция, Италия, Литва, Нидерландия, Полша, Португалия, Словения, Швеция и Обединеното кралство.

Правилата ще започнат да се прилагат пряко в целия Европейски съюз след одобрение от страна на Европейския парламент и Съвета.

Пълният текст на проекта и оценката на въздействието на проекта на Регламент може да се види в Приложенията.

Моля, изпращайте Вашите становища и бележки по проекта, в срок до 30 април 2013 г. на електронен адрес: Изпрати съобщение

Приложения
 Приложение 1: Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council on measures to reduce the cost of deploying high-speed electronic communications networks (203 KB)
 Приложение 2: Infrastructure_impact assessment Part 1 (1.29 MB)
 Приложение 3: Infrastructure_impact assessment Part 2 (880.5 KB)
 Приложение 4: Infrastructure_impact assessment Part 3 (1.6 MB)
 Приложение 5: Infrastructure_impact assessment Part 4 (1.58 MB)
 Приложение 6: Infrastructure_impact assessment Part 5 (632 KB)
 Приложение 7: Infrastructure_summary impact (112.5 KB)
 Предложение за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно мерки за намаляване на разходите за разгръщане на високоскоростни електронни съобщителни мрежи (313.5 KB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed