Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Проект на Инструкция №24 за работа на центъра за планиране и разпределение на въздушното пространство на Република България 01.07.2013
Голям размер

Проектът е публикуван в електронен вид за обществено обсъждане и е на разположение в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

 

Мотиви

Приложено, предоставям на Вашето внимание проект за изменение и допълнение на Инструкция № 24 за работа на центъра за планиране и разпределение на въздушното пространство на Република България, подготвен в изпълнение на Заповед № РД-08-153/01.04.2011 г. на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Заповед № Р-104/01.04.2011 г. на министъра на отбраната за изменение и допълнение на документи регламентиращи гражданско-военната координация. 

Проектът е разработен от представители на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” (ГД „ГВА”), Щаба по отбраната, Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение (ДП „РВД”) и Военновъздушните сили (ВВС). Промените в Инструкция № 24 произтичат от прилагането на Регламент (ЕС) № 2150/2005г. на Комисията от 23.12.2005 година за установяване на общи правила за гъвкаво използване на въздушното пространство (ОВ L 342, от 2005 г.) и Наредба № 19 от 2012 г. за функциониране на Единната система за гражданско и военно управление на въздушното пространство (обн., ДВ, бр. 99 от 2012 г.) и изграждането на Функционални блокове на въздушното пространство. 

До настоящия момент действащата Инструкция за работа на Центъра за планиране и разпределение на въздушното пространство съдържа правна уредба на принципите, залегнали в програмата на Евроконтрол за хармонизация и интеграция на системите за управление на въздушното движение, Концепцията на Евроконтрол за гъвкаво използване на въздушното пространство и на Наредба 19 от 1999 г. за реда за въвеждане и правилата за работа на единната система за гражданско и военно управление на въздушното пространство, издадена от министъра на транспорта и министъра на отбраната. 

С развитието на инициативата за Eдинното европейско небе и необходимостта от еднакво прилагане в държавите-членки на Европейския съюз, Концепцията за гъвкаво използване на въздушното пространство беше доразвита и впоследствие намeри отражение в приетия Регламент (ЕО) № 2150 от 2005 г. на Комисията за установяване на общи правила за гъвкаво използване на въздушното пространство и въведеното с пакета SES 2 законодателство. 

Членството на Република България в Европейския съюз налага необходимостта от прякото прилагане на Регламент (ЕО) № 2150 от 2005 г. в българското законодателство и детайлизирането му за изпълнение в български условия

Предложената Ви Инструкция има за цел да детайлизира приложението на  доразвитата Концепция на Евроконтрол за гъвкаво използване на въздушното пространство  в съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) № 2150 от 2005 г. на Комисията и на пакета документи  SES 2, в областта на Управление на въздушното пространство.

Инструкцията доразвива структурата, функциите и задачите на Центъра за планиране и разпределение на въздушното пространство, както и реда за подаване на заявки за планиране и разпределяне на управляеми структури на въздушното пространство не само в ежедневната дейност, а и при ликвидиране на последствия от бедствия, аварии и катастрофи.

Проектът на Инструкция № 24 беше публикуван на сайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. и на сайта на Министерския съвет за публично обсъждане.

 

Пълният текст на проект на  Инструкция №24 за работа на центъра за планиране и разпределение на въздушното пространство на Република България може да се види в Приложението.

Лице за контакти:

 г-жа Даниела Димитроваст. Юрисконсулт в отдел „Правен”, ГД „ГВА”,
тел: 02/ 937 1072;
e-mail: DDimitrova@caa.bg

Приложение
 Проект на Инструкция №24 за работа на центъра за планиране и разпределение на въздушното пространство на Република България (410 KB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed