Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Информационен ден за Седми конкурс по тема ИКТ от Седма рамкова програма на ЕС 15.10.2010
Голям размер

На 14 октомври  2010 г. (четвъртък)  Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), съвместно с Българската академия на науките (БАН) проведоха информационен ден, посветен на Седми конкурс по тема ИКТ на Седма рамкова програма на Европейския съюз. В рамките на събитието бяха представени тематиката и възможностите за участие на български представители в конкурса,  който беше открит на 28 септември и е отворен за подаване на предложения за проекти до 18 януари 2011 г..

Целите на настоящата двугодишна работна програма’2011-12 от  тема ИКТ от Седма рамкова програма са:

  • преодоляване на технологичните прегради пред европейската индустрия и затвърждаване на нейните предимства;
  • и създаване на нови технологични възможности и нови начини за използване на ИКТ за постигане на социално-икономически цели на ЕС.

Общият бюджет на Работната програма е 2,4 млрд. евро. В Седми конкурс са включени девет тематични “предизвикателства” от Работна програма 2011-2012 и индикативният му бюджет е най-големият, възлиза на 778.5 млн. евро.

В програмата на информационния ден бяха представени тези девет “предизвикателства” (тематични области):

  • Всепроникаващи и ползващи се с доверие;
  • Когнитивни системи и роботика;
  • Алтернативни пътища за разработване на компоненти и системи;
  • Технологии за цифрово съдържание и езици;
  • ИКТ за здравеопазване, достойно остаряване, социално приобщаване и   управление;
  • ИКТ за ниско-въглеродна икономика;
  • Бъдещи и нововъзникващи технологии;
  • Международно сътрудничество;
  • Хоризонтални действия.

Лектори на събитието бяха г-жа Тотка Чернаева – началник отдел “Технологии на информационното общество” в МТИТС  и програмен координатор на тема ИКТ за България, г-жа Галя Ангелова – национално контактно лице ИКТ/7РП, г-жа Мариета Попова - национално контактно лице ИКТ/7РП и г-жа Христина Добрева – младши експерт в дирекция “Информационни технологии” в МТИТС.

Информационният ден беше посетен от 70 представители на институтите на БАН, факултетите на Софийски университет, Медицински университети София и Пловдив, Технически университет, Югозападен университет, представители на публичната администрация, бизнеса и други. Темите бяха изслушани с интерес и породиха множество конкретни въпроси относно параметрите и изискванията за подаване на предложения за проекти в конкурса, както и за ползите от включване в международни консорциуми за  участие в конкурсите на Седма рамкова програма, тема ИКТ.

                        Най-много средства – около 200 млн. евро - са определени за интелигентна микро- и нано- електроника. Безвъзмездна помощ ще получат предложения за разработване на нови  нано- и фотонни компоненти и високопроизводителни системи, базирани на нетрадиционни материали; както и тяхното приложение в информационни дисплеи, осветителни системи, мониторинг и диагностика в здравеопазването и на органична гъвкава електроника върху фолио и текстил с евтино масово приложение. Сред целите е да бъдат разработени нови или да се усъвършенстват програмни езици за големи обеми изчисления. 

            Темата „Информационни и комуникационни технологии за здравеопазване, достойно остаряване, социално приобщаване и управление” е със 195 млн. евро финансиране. Очакват се проекти за дистанционно управление на лечението на пациентите; пътна карта за научни изследвания в областта на т.нар. “дигитален пациент” – цифрово представяне на анатомични, медицински, психологически и генетични модели на хора със специфични заболявания. Ще се финансират инструменти, инфраструктури и устройства в помощ на хората с увреждания.     

            120 милиона евро е предвиденото финансиране на технологични решения, които предоставят по-комплексни възможности на потребителите на интернет за взаимодействие, както и усъвършенствани технологии за търсене на мултимедийна информация.

            Седмият конкурс поставя акцент и на интелигентни индустриални и обслужващи роботи, които са програмирани да се учат в реално време, да вземат решения според ситуацията,  да извършват голям обем работа за кратко време и да бъдат използвани лесно. Робо-системите могат да бъдат ползвани в  логистика и транспорт, строителство, поддръжка и ремонт, издирване и спасяване, мониторинг и контрол, образование и забавления. 73 млн. евро са средствата за тези проекти.

            Разработките на технологии за цифрово съдържание и езици
ще се финансират с 50 млн.евро. Целта е хората да имат достъп до цифрово съдържание на родните си езици, да бъдат предложени  технологии за машинен превод и търсачки на многоезично съдържание, които са много по-съвършени от съществуващите.

            Проекти на тема „Нисковъглеродна икономика” също ще бъдат финансирани от обявения конкурс. 30 процента от общата консумация на енергия в ЕС е за превози и товарен транспорт. Прогнозира се, че широкото прилагане на технологии в сектора може да доведе до 25 на сто намаляване на вредните емисии в транспорта и до 65 процента повишаване на ефикасността на логистиката. В тази връзка се очакват отворени платформи за транспорт и логистика, базирани на интелигентни карго системи; лесни за използване информационни услуги за избор на най-добрите транспортни решения/режими и мобилност на хора и стоки през границите; интегриране на различни транспортни мрежи/режими (железопътни, шосейни, въздушни, морски) чрез точки за трансфер. Средствата в тази област са 50 млн. евро.

Повече информация за седми конкурс по тема ИКТ от Седма рамкова програма може да намерите на страницата на програмата: http://cordis.europa.eu/fp7/dc/index.cfm?fuseaction=UserSite.FP7DetailsCallPage&call_id=376&act_code=ICT&ID_ACTIVITY=3

Презентации от информационен ден:

Работна програма 2011-2012

Насоки за изготвяне на предложение за проект

 Персонализирани здравни системи

Международно сътрудничество

Медии в мрежа и търсещи системи

Компоненти и системи

Когнитивни с-ми и роботика

Разширения за засилване на съвместните изследвания по ИКТ от 7РП в разширения Европейски съюз

 Свързани в Интернет обекти

ИКТ решения за управление и моделиране на политики

ИКТ за нисковъглеродна икономика

ИКТ за качествен начин на живот и добро остаряване

ИКТ за интелигентно и персонализирано включване

Езикови технологии

Бъдещи и нововъзникващи технологии  (FET)

FIRE

Exa_scale_computing__software_and_simulation

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • Вашата Европа
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • е-речник
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Отворени данни
  • Българският суперкомпютърен център (БСЦ)

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed