Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
ДЕЙНОСТИ НА ДИРЕКЦИЯ "ИНФОРМАЦИОННО ОБЩЕСТВО И ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ" (МИНИСТЕРСТВО НА ТРАНСПОРТА И СЪОБЕНИЯТА), СВЪРЗАНИ С УЧАСТИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В СПЕЦИФИЧНИ ПРОГРАМИ НА ЕО 04.11.2002

Настоящи участия

След асоциирането през 1999 г. на Р.България към Петата рамкова програма на ЕО за научни изследвания, технологично развитие и демонстрации (1998-2002) и определянето на Министерството на образованието и науката (МОН) за национален координатор, Министерството на транспорта и съобщенията (МТС) подпомага дейността на МОН по координиране и популяризиране на възможностите за участие в Програмата и по-специално в тематична програма "Технологии на информационното общество" (ТИО). Представители на МТС, номинирани от министъра на образованието и науката, участват в Програмния комитет на програма "ТИО" (осъществяващ оперативното управление на програмата) и в международната и национална мрежа от национални контактни лица (отговарящи за координацията на дейностите и разпространяване на информацията). В резултат от общите усилия на екипите на двете министерства, изразяващи се в регулярно следене на българското участие, провеждане на информационни дни и индивидуални консултации, помощ при търсене на партньори, издаване и разпространение на помощни материали на български език, организирано участие на България в мероприятията на ЕК, Програма "ТИО" се превърна в най-успешната за България специфична програма, с най-много одобрени за финансиране проекти. Партньорството между МТС и МОН ще продължи и през периода на Шеста рамкова програма (2002 - 2006).

Бъдещи намерения

С официални писма, подписани от генералните директори на ГД "Информационно общество" (г-н Роберт Верю, респ. Г-н Фабио Коласанти), изпратени до МТС чрез Мисията в Брюксел, Р.България беше поканена да се присъедини към Програма eContent и Програма eSafe на ЕО. Присъединяването ни към програмите ще стане след подписването на съответните Меморандуми за разбирателство и заплащане на определените национални вноски за участие.

Програма eContent (2001-2004) е пазарно-ориентирана програма, която подкрепя проекти, свързани с производството, използването и разпространението на европейско цифрово съдържание и насърчаването на езиковото и културно разнообразие в глобалната информационна мрежа. Бюджетът на програмата е 100 млн. евро. България може да се присъедини реално към програма eContent от 01.01.2003 г. Определената за България дължима вноска за участие за 2003 и 2004 г. е 92 000 евро или 46 000 евро/годишно.

Програма eSafe е продължение с две години /2003 - 2004/ на Safer Internet Action Plan, чийто срок изтича в края на 2002 г.. Индикативният бюджет на програмата е 13.3 млн. евро. Тя ще се концентрира върху проблематиката на безопасността на Интернет за подрастващите и по-точно с борбата срещу незаконното и вредно съдържание в Интернет. Средствата, необходими за участието на България са: 23 000 евро вноска за участие (11 500 евро/годишно) + 4% административни разходи.

Към настоящия момент с официални писма, подписани от министър Славински от 18.04.2001 г. (за eContent) и зам.-министър Мукова от 18.09.2002 (за eSafe), е заявено нашето желание да се възползваме от отправените ни покани за присъединяване към програмите и готовността на МТС да поеме тяхната координация. Обсъдени са възможностите за осигуряване на средствата за дължимите национални вноски. Подготвя се комплекта документи за стартиране на процедурата за одобряване на присъединяването на Р.България към двете програми от страна на МС и получаване на мандат за подписване на съответните Меморандуми за разбирателство.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Май
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed