Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
IRU даде висока оценка на работата на Министерството на транспорта и съобщенията 18.09.2002

Заместник-министър Любомил Иванов се завърна от Швейцария, където бе поканен на среща лично от Мартин Марми - генерален секретар на IRU /International Road Transport Union/. В делегацията, ръководена от г-н Любомил Иванов, заместник-министър на транспорта и съобщенията бяха г-н Пламен Цалков - генерален секретар на AEBTRI и г-н Асен Асенов - изпълнителен директор на ИА "Митници".

IRU е най-представителния орган на превозвачите в световен мащаб, в който членуват 69 държави от 4 континента - Европа, Азия, Африка и Латинска Америка. Наскоро към организацията се присъединява и Китай.

IRU даде висока оценка на извършената от Министерството дейност в посока бързото синхронизиране на законодателството. На срещата в Женева беше подчертано отличното взаимодействие между националната асоциация АЕБТРИ и митниците по прилагането на TIR системата по конвенция TIR.

Основата на системата TIR е гаранционният режим. Всеки ден IRU гарантира 500 милиона долара в световен мащаб. Парите служат като гаранция пред митническите власти за редовността на превозите по TIR конвенцията.

Годишно IRU издава около 3 милиона TIR карнети на стойност около 150 милиарда долара. Всеки един от тях е с гаранция на стойност 50 000 долара. По тази система България се гарантира чрез IRU за 40-45 млн. долара всеки ден.

"Не става въпрос за преки инвестиции, това са пари, които служат като гаранции пред всички митнически власти за редовността на българските превози. Огромно предимство за българският транспорт е, че такава финансово мощна организация стои зад него и гарантира развитието на българския международен транспорт", каза заместник-министър Любомил Иванов.

Г-н Кардоф Ферер - директор на дивизия транспорт към ООН се срещна с българската делегация, което още веднъж е изключително признание за България и за усилията, които българската администрация полага. На срещата стана ясно, че българският транспорт е еталон за развитие. България е един от най-големите консуматори на TIR карнети - около 260 000 годишно - 8%.

"В момента България е на пето място по консумация на TIR карнети, като амбициите ни са да си възвърнем 3-тото място, което неотдавна заемахме. България е начело по брой на консумирани карнети на глава от населението.", допълни още заместник-министърът.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Май
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed