Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Закриване на Първата сесия на Смесената българо-венецуелска междуправителствена комисия за сътрудничество 14.06.2002

Днес, 14 юни 2002 г., се подписа Протокол от Първата сесия на Смесената българо-венецуелска междуправителствена комисия за икономическо, промишлено, търговско, научно-техническо и културно сътрудничество, която се проведе в периода 13-14.06.2002 г.

Това е вторият официален документ след подписания вчера Меморандум за разбирателство за създаване на Смесена българо-венецуелска междуправителствена комисия.

Съпредседател на смесената комисия от българска страна е зам.министър Златолина Мукова, а от венецуелска страна - зам.министърът на външните работи на Боливарска република Венецуела - Аревало Мендес.

В областта на търговско-икономическите отношения бяха проведени ползотворни срещи на български бизнесмени с представители на венецуелската външнотърговска банка и бяха набелязани редица перспективни проекти от взаимен интерес.

Бяха очертани мерки за стимулиране на търговските отношения чрез сключване на необходимите за това двустранни споразумения. След провеждането на експертни преговори бяха финализирани текстовете на търговската спогодба и споразумението за насърчаване на инвестициите. Проведен бе първи кръг от преговори по споразумението за борба с наркотрафика и споразумението за сътрудничество в областта на туризма и бе договорено финализирането им в кратки срокове по кореспондентски път.

Бе парафиран Меморандум за разбирателство в областта на академичното сътрудничество между двете страни.

В областта на земеделието бяха постигнати конкретни договорености за установяване на взаимоизгодни делови връзки. Представиха се оферти на български предприятия за производство на земеделска техника, резервни части, торове, системи за напояване, за проучване, проектиране и строителство на язовири, напоителни канали, хидротехнически и хидромелиоративни обекти, помпени и пречиствателни станции и др.

В областта на транспорта двете страни се договориха за подготовката на спогодба за морско търговско корабоплаване и спогодба за въздушен транспорт, които да бъдат подписани в най-близко бъдеще.

Съществува възможност за разширяване на сътрудничеството в областта на железопътния транспорт и инфраструктурата. Изявена бе готовност от наша страна български фирми да участват в изграждането, разширяването и модернизирането на венецуелската железопътна мрежа.

Бяха проведени преговори и по проекта на споразумение в областта на здравеопазването и програмата за сътрудничество в областта на науката, образованието, културата и спорта. Обсъдени бяха възможностите за организиране на седмици на българското кино и театър във Венецуела и на латиноамериканското кино в София.

"Провеждането на Първата сесия на Смесената комисия е необходима стъпка към активизиране и конкретизиране на сътрудничеството между България и Венецуела на дълготрайна и взаимноизгодна основа. Едно от направленията, целящо активизиране на търговско-икономическите отношения, е изграждането на съвременна двустранна договорно-правната база, регламентираща тези отношения, затова и процесът на размяна на проекти и съгласуване на споразумения във всички области на двустранните отношения трябва продължи"- каза в словото си зам.министър Мукова.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Май
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed