Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Приветствие на министър Петров по повод пускането в експлоатация на новите безкупейни вагони 14.05.2002
Уважаеми гости,
Дами и господа,

"Всеки има право на път" е казал класикът хуманист. Приехме това мото и за нашата инициатива по пускане в експлоатация на новите вагони, родно производство в които могат да пътуват нашите съграждани със затруднения в придвижването.

Недопустимо е в 21 век, поради неравностойното положение отредено им от съдбата група българи да са лишени от възможността да пътуват свободно.

Завършването на този проект, който е в Програмата на Правителството 2001 - 2005 год. ни нарежда по изпълнение на задачите по Достъпа, на нивото на западно европейските страни.

Този първи влак ще се движи по направлението София - Пловдив, Стара Загора и Бургас, като в гарите са изградени диспечерски служби и места за приемане на трудно подвижните наши съграждани. Следващите месеци ще бъдат произведени допълнителни вагони, които ще бъдат включени в бързите влакове и по други направления.

Министерство на транспорта и съобщенията разширява изпълнението на своите ангажименти по Достъпа чрез реализация на проекти в зоните за приемане и изпращане на пътници и подемни съоръжения за самолетите в летищата София, Варна, Бургас и Пловдив. БТК изгради над 80 телефонни поста в София пригодени за нискоръстовите наши съграждани, както и за предвижващите се с помощта на инвалидни колички.

Тук е мястото да благодаря на кметовете в пилотните градове, които приеха и реализираха системата за транспортно обслужване на тези лица в градовете и градските зони.

Обръщам се към Делегацията на Европейския съюз в София, като отчитам, че с помощта на Европейския съюз този проект бе основно финансиран.

Искам да изразя признателността на Министерство на транспорта и съобщенията към "Балкан стар"- генерален представител за Мерцедес-Бенц на Даймлер Крайслер в България, фирмата която подари на гара София така полезния миниван, с който новите клиенти на БДЖ ще бъдат транспортирани до вагона.

На днешния ден искам да отбележа, че в този проект взеха участие и представители от Министерството на труда и социалната политика, Съюза на инвалидите в Р България и Националния център по рехабилитация, чието сътрудничество позволи успешното му завършване.

Позволете ми да приветствам сътрудниците от МТС, които са инициатори и работят вече 10 години по тези проблеми и на конструкторите и изпълнителите от БДЖ ЕАД и НК "ЖИ"/железопътна инфраструктура/, довели проекта до неговото финализиране.

Отказвайки да приемем за нормално наложителното изгнание на съгражданите ни, обречени до скоро на оставане зад четирите стени на домовете си, оправдахме още една хуманна максима а именно, че "свободата е път и правото да избираме посоката която да следваме".

И в заключение, господин премиер, приемете голямата ми човешка и професионална благодарност за това,че се присъединихте към днешния, уверен съм щастлив повод за хората в неравностойно положение. С вашето присъствие днес отново напомняте, че основен приоритет на Българското Правителство е засиленото подпомагане на социално слабите групи от населението, инвалидите, самотните, пенсионерите в стремежа им към живот с достойнство, независимост и цел.

На добър час и щастливи емоции по живописните пътища на общата ни родина.
Благодаря за вниманието!

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Май
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed