Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Стачният комитет и представители на Министерство на транспорта и съобщенията подписаха споразумение за прекратяване на стачката 30.05.2002

Днес, 30 май 2002 г. в град Бургас между министъра на транспорта и съобщенията Пламен Петров, представляван от Красимира Мартинова - заместник - министър на транспорта и съобщенията, както и от Пейчо Манолов - изпълнителен директор на ИА "Пристанищна администрация", упълномощен със заповед РД 08-351/29.05.2002 г. и Бойко Иванов - председател на съвета на директорите на "Пристанище Бургас" ЕАД и стачния комитет при "Порт Бургас - Дружество за работна сила" ЕООД, гр. Бургас, наричано в споразумението "дружество", в състав Жеко Великов Атанасов, Митьо Стайков, Киро Петров, Александър Георгиев Янев, Костадин Георгиев Костадинов и Исмаил Ахмед Халил сключиха споразумение, съгласно което:

Стачно споразумение

1. Считано от 30.05.2002 г.

1.1. Заповед № 154а/2002 г. ще бъде отменена и работниците и служителите от дружеството ще бъдат допуснати до работа.
1.2. Преустановява се наемането на работа на работници в дружеството и в "Пристанище Бургас" ЕАД на длъжности, които имат длъжностни задължения включени в предмета на дейност на дружеството.
1.3. Подписалите от страна на Министъра на транспорта и председателя на СД на "Пристанище Бургас" ЕАД гарантират, че няма да допуснат противопоставяне на работници и служители от дружеството и назначени след обявяване на стачката работници и служители в "Пристанище Бургас" ЕАД, свързани с трудовите им интереси.

2. Със заповед на Министъра на транспорта и съобщенията в периода от 30.05.2002 г. до 15.06.2002 г. ще бъде извършена проверка по сигналите за допуснати нарушения в пристанището.

2.1 С резултатите от проверката незабавно ще бъде запознат стачния комитет. В срок от 7 дни стачния комитет има право да направи допълнителни искания по предмета на проверката с оглед окончателно изясняване на постъпилите сигнали.

3. Считано от 30.05.2002 г. договорните отношения между дружеството и "Пристанище Бургас "ЕАД по договор за предоставяне на работна сила № 192 от 2002 г. ще бъде подновен, като в срок до 3 месеца с представители на синдикалните организации ще бъдат консултирани възможните решения относно преустройството, преструктурирането, сливането или други подобни на дружеството.

3.1 При преструктурирането на дружеството възможната оптимизация на състава на работниците и служителите ще бъде извършена в условията на прозрачност и след вземане мнение от представителите на синдикалните организации включително и при определяне критериите за подбор при съкращаване.

4. Изпълнителните директори на "Пристанище Бургас" ЕАД ще бъдат отстранени от участие в преговорите и управлението на дружеството до извършване на промените по т.3, изречено първо от споразумението.

4.1 Решение относно отговорността на изпълнителните директори ще бъде взето след приключване на проверката по т.2 от споразумението.
4.2 За времето на отстраняването им функциите им се поемат от Бойко Иванов - председател на СД "Пристанище Бургас "ЕАД.

5. В срок до 10.06.2002 г.

5.1 Страните се ангажират да бъде постигнато споразумение по исканията на работниците и служителите отразени в декларация вх№ 314 /16.04.2002 г.
5.2 До постигане на споразумението по предходната буква стачната готовност се запазва и ефективните стачни действия ще бъдат подновени при непостигане на такова споразумение.

6. Считано от 1.03.2002 г. се възстановяват нормите и разценките за извършвания от работниците в дружеството труд и свързаните с тях заплащания, действали към 01.03.2002 г. - нощен, извънреден труд, допълнителни условия, престои и други подобни.

6.1 От 01.06.2002 г. въз основа на цялостен анализ на икономическото и финансово състояние на дружеството ще бъдат договорени и приложени нови норми и разценки при отчитане на всички възможни последици от икономическото и финансово състояние на дружеството.
6.2 Разликите по дължимите суми изчислени въз основа на възстановените норми и разценки се доплащат на работниците и служителите по график на 2 транша до 30.08.2002 г. и до 15.12.2002 г.
6.3 Заплатата за м.април 2002 г. да се изплати до 14.06.2002 г., а аванс за м. Май на 31.05.2002 г.
6.4 Дружеството ще преведе по осигурителните вноски към фонд ПКБ за уволнените работници и служители в периода след 01.03.2002 г.

7. В десет дневен срок от подписване на споразумението страните сформират съвместни комисии с участието на по 2 представители на ръководствата на "Пристанище Бургас" ЕАД и "Порт Бургас - Дружество за работна сила" ЕООД и двата договарящи по това споразумение синдиката, които правят преглед на правомерността на уволненията след 01.03.2002 г. на работници и служители и въз основа на констатациите да бъдат възстановени / назначени/ на работа в дружествата. Решенията на комисиите се вземат в едномесечен срок от подписване на споразумението с консенсус и са задължителни за изпълнение от съответните работодатели.

8. Министърът на транспорта и съобщенията и ръководствата на дружествата декларират, че няма да бъдат предприемани каквито и да са действия, чрез които участвалите в стачката работници и служители и членове на стачния комитет ще бъдат преследвани или търсена отговорност.

8.1. Стачният комитет декларира, че няма да бъдат предприемани каквито и да било действия, застрашаващи работниците и служителите, които са постъпили на работа в Пристанище Бургас ЕАД в периода на стачката, както и на служители на дружеството, осъществили трудов процес по време на стачката.

9. Страните по това споразумение декларират, че то е постигнато в условията на добронамереност, коректност и зачитане на взаимните интереси.

9.1.Страните ще се въздържат от отразяването на споразумението и неговата квалификация като "победа" , за която и да е от тях.

10. Настоящото споразумение влиза в сила след подписването му от Съвета на директорите на Пристанище Бургас ЕАД и управителя на дружеството.

11. Стачният комитет обявява прекратяване на ефективните стачни действия при условията и за времето по т.5 от споразумението, като при неизпълнение на договорености по това споразумение си запазва първото да поднови ефективните стачни действия и извън периода по т.5.

12.Страните декларират, че това споразумение ще бъде изпълнявано съобразно действителната воля на страните, като всички възможни спорове по него ще бъдат решавани в съответствие с действителната им воля при неговото подписване.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

13.На участващите в преговорите по т.5 от Споразумението представители на стачния комитет се осигурява платен служебен отпуск по чл.161 от КТ.

14. До осъществяването на структурните промени по т.3 от споразумението дейността на Управителя на дружеството се контролира от Председателя на Съвета на директорите на Пристанище Бургас ЕАД. Той дава и указания на Управителя относно изпълнението на договорните му задължения.

15.Страните се ангажират съдържанието на споразумението да бъде доведено до знанието на административния персонал и до стачниците.

Споразумението е изготвено в три еднакви екземпляра, всичките с еднаква правна сила - по един за стачния комитет, СД на Пристанище Бургас ЕАД и Министъра на транспорта и съобщенията.

ДОГОВАРЯЩИ:
Красимира Мартинова
Пейчо Манолов
ЗА СЪВЕТА НА ДИРЕКТОРИТЕ НА
Пристанище Бургас ЕАД:

Бойко Иванов
Управител на Порт Бургас - ДРС ЕООД

Жеко Великов Атанасов
Митьо Стайков
Киро Петров
Александър Георгиев Янев
Костадин Георгиев Костадинов
Исмаил Ахмед Халил

 

 

Споразумението отразява предложенията, които Министърът на транспорта и съобщенията направи още на първата среща /23.05.2002 г./ с представители на стачния комитет и синдикалните лидери.

"Оценявам сключването на споразумение като ясен знак за водещия в преговорите здрав разум и трезвата преценка на ситуацията, която двете страни направиха. С днешния акт, екипът на Министерството на транспорта и съобщенията доказа, че и в бъдеще няма да се поддаде на политически натиск.

Декларираме нашата готовност по всяко време да водим диалог със синдикатите и трудещите се във всички дружества, на които принципал е Министерство на транспорта и съобщенията.

Благодаря за проявената твърдост от страна на упълномощените от мен да водят тези преговори и за диалогичността и хладния ум, който синдикатите и стачния комитет проявиха в процеса на преговорите." - каза министър Пламен Петров от Букурещ по повод приключилите днес преговори.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Май
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed