Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Изпитите за правоспособност за управление на МПС - в компетенциите на МТиС 23.01.2002

С влизането в сила на Закона за движението по пътищата през септември 1999 г., изпитите на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторни превозни средства преминаха в компетенциите на Mинистерство на транспорта и съобщенията.

За обучението на председателите на изпитни комисии бяха организирани специализирани курсове. Едно от изискванията към кандидатите за придобиване на професионална квалификация за провеждане на изпити на водачи на МПС е притежаването на пет години стаж като преподавател по управление на автомобила. До настоящия момент са преминали обучение и успешно са положили изпит 510 преподаватели.

Главна дирекция “Автомобилна администрация” е сключила 250 договора за председатели на изпитни комисии. Началниците на Регионалните отдели на “Държавна автомобилна инспекция” (ДАИ) подписват заповеди за провеждането на всеки изпит поотделно.

В деня на изпита, разпределението на “председателите” за провеждането на изпитите на съответните групи, става чрез изтегляне на жребий. По искане на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, при изтеглянето на жребия присъства и представител на преподавателите, които са обучили кандидатите за изпит. Това намалява предпоставките за “предварителни уговорки” между преподавателите и председателите и разсейва съмненията, че служителите на ДАИ могат да изпратят определен председател на изпита.

Въпреки това ГД” Автомобилна администрация" непрекъснато увеличава проверките.

За нарушения на изискванията на инструкцията и методиката за провеждане на изпитите са прекратени 30 договора. Въведени са и степени на наказания, съобразно тежестта на допуснатото нарушение – от 3 до 6 месеца отстраняване от председателство и при повторно нарушение – пълно отстраняване.

ГД ”Автомобилна администрация” засили контрола по личното нареждане на министър Пламен Петров. Констатирани са фрапиращи случаи на нарушения: издадено свидетелство за проведено обучение и след това за завършено обучение в период, в който обучаваният е бил в чужбина (Плевен), попълнени три изпитни листа от едно лице – на лицата не са издадени свидетелства за правоуправление и е прекратен договорът на председателя на комисията (Пловдив), сгрешени протоколи от изпита (Бургас) и т.н.

Информацията е предоставена на компетентните органи и е на разположение в ГД ”Автомолбилна администрация”.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed