Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Пламен Петров: Високите технологии са бъдещето на българската икономика 17.10.2001

Високите технологии са бъдещето на нашата икономика, заяви министър Пламен Петров на пресконференция, на която очерта приоритетите в работата на министерството. В България има много млади хора, които имат необходимото образование и квалификация, за да стартират собствен бизнес в този бързо развиващ се пазар, каза министър Петров, но това, което най-често им липсва, е някаква малка сума капитал, за да стартират.

Министерство на транспорта и съобщенията ще организира инвестиционен инструмент, който да инвестира в такива компании и точно с такава насоченост, заяви намеренията си министърът. В тази връзка е поискано в Закона за приватизация да се предвиди 5% от приходите, получени от приватизация, да отидат за развитие на високи технологии, които ще се разпределят и в други области.

Борбата с корупцията ще бъде един от основните приоритети на министерството, заяви министър Петров. Той допълни, че корупцията не е толкова значителна в министерството, колкото в компаниите към него. Основните оплаквания са свързани с многократните разрешителни за автопревози. Според министър Петров разрешаването на проблема е посредством създаване на методология за издаване на разрешителните. В процеса на създаването й трябва да бъдат включени всички заинтересовани страни, за да може да се намери най-точния баланс между различните гледни точки.

Екипът на Министерство на транспорта и съобщенията си поставя за цел развитието на инфраструктурата в страната. Успяхме за последните 2 – 3 месеца да поизчистим неяснотата около проектите свързани с инфраструктурата, да ги структурираме и да ги представим по-добре на Икономическия форум за Централна и Източна Европа, категоричен бе министър Петров. Преговорите с Европейската инвестиционна банка са в напреднал стадий и че общата сума на инвестициите през следващите няколко години ще бъде 4,2 милиарда.

Приватизацията на БТК също е един от приоритетите на МТС. При подписване на договор с “Дойче Банк” за посредничество при приватизацията на телекомуникационната компания, ще бъдат необходими 6,5 – 7 месеца за продажбата на компанията, уточни министърът и допълни, че в момента условията за продажба на компании в този сектор са изключително неблагоприятни. При приватизацията на БТК ще се търси най-гъвкавата форма, така че компанията да стане атрактивна за всички възможни инвеститори, заяви министър Петров. В тези пазарни условия трябва да проявим цялото творчество, на което сме способни така, че да не загубим и най-малкия процент интерес от всички потенциални инвеститори. Определено това ще стане преди нова година. Имаме намерение в най-кратки срокове и с активното съдействие на съветника по сделката да обявим структурата.

Новият председател на борда на БТК ще бъде Николай Николов – заместник-министър на транспорта и съобщенията. Членове ще бъдат Петър Рендов – директор на Дирекция “Информационно общество и информационни технологии”, Богдан Цанев от Министерството на отбраната, както и Алеко Константинов и досегашния изпълнителен директор Иван Спасов.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed