Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Единният център за управление на въздушното движение в София 15.05.2001

В качеството си на член на Европейската конференция за гражданска авиация (ЕКГА) и Европейската организация за сътрудничество за безопасност на въздухоплаването (ЕВРОКОНТРОЛ), и в изпълнение на Стратегията за управление на въздушното движение 2000+, Република България осъществява широкомащабен проект за развитие и осъвременяване на системата за обслужване на въздушното движение (ОВД), в рамките на който се изгражда Единен център за управление на въздушното движение (ЕЦ за УВД) в София. До извода, че е необходимо осъвременяване и модернизация на системата за ОВД на Р. България с оглед осъществяване на безопасно и ефективно обслужване на нарастващия с бързи темпове въздушен трафик, се стига въз основа на извършеното от експерти на ИКАО (Международната организация за гражданска авиация) през 1992 г. предпроектно проучване на системите за обслужване на въздушното движение в Централна и Източна Европа. На тази база са определени конкретните оперативни и технически параметри на това модернизиране.

     От новия център ще се осъществява обслужване на полетите на въздухоплавателни средства в обслужваното въздушно пространство, включващо суверенното въздушно пространство и въздушното пространство над акваторията на Черно море, за което Р България е поела отговорност пред ИКАО.

     ЕЦ за УВД се изгражда изцяло в съответствие с последните стандарти и препоръки на ИКАО и ЕВРОКОНТОЛ и в рамките на международните ангажименти на страната ни за хармонизиране и интегриране на националната ни система в европейската система за УВД. Проектът се осъществява и по силата на плана на Европейския съюз за подпомагане извършването на политически и икономически реформи в Р. България. През 1997 г. с финансовото съдействие на ЕИБ Р. България започна реализирането му. Предварителната стойност на разработения проект възлиза на 83,5 млн. екю, като касае и технологичните фази на изграждане и пълно окомплектоване с техника и оборудване на сградата на ЕЦ за УДВ. От тези средства 23,5 млн. екю са средства на Р. България. За финансирането на проекта на нашата страна е сключила с ЕИБ два договора за инвестиционни заеми на обща стойност 60 млн. екю. Тези финансови договори са ратифицирани със закони от Народното събрание, съответно на 16 февруари 1994 г. и 2 март 1995 г., законите са обнародвани в ДВ, бр. 18 от 1 март 1994 г. и бр. 24 от 14 март 1995 г. и са част от вътрешното ни законодателство. Текстовете на двата договора са обнародвани в ДВ, бр. 94 от 17 октомври 1997 г.

     Към настоящия момент от средствата по финансовите договори е изразходвана равностойността на 58 561 830 евро. Изграждането на еЦ за УВД е обособено в три фази: Строително монтажни работи - груб строеж; Архитектурни работи, инсталации и системи на сградата; Доставка, инсталиране и пускане в действие на технологично оборудване за УВД. Първата фаза приключи през 1998 г. Завършването на втората фаза, чиито строително-монтажни работи приключиха на 31 март т.г., е ключов етап в реализацията на проекта. Третата фаза се очаква да бъде реализирана през март 2003 г., а влизането на центъра в оперативна експлоатация да започне в края на същата година.

     На церемонията по откриването присъстваха членове на Министерския съвет и други официални лица, висши служители от Министерство на транспорта и съобщенията, ръководители и представители на държавни и общински институции и предприятия, под чийто контрол е реализиран обекта, ръководни служители на главния ползвател на обекта ДП "РВД", ръководители и представители на фирмата изпълнител "Главбулгарстрой" и основните подизпълнители. Сред чуждестранните гости бяха Волфганг Филип, старши директор за развитие на европейската система за УВД на ЕВРОКОНТРОЛ, Танос Панаврамидис, регионален отговорник за Югоизточна Европа в ЕВРОКОНТРОЛ, Масимо Чинголани, старши служител от ЕИБ по заемните операции за присъединяващите се страни. Единният център за управление на въздушното движение бе открит от министър-председателя Иван Костов.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed