Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Стартира българската инициативата „Аз спасявам живот” 23.04.2007
Голям размер

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев и министърът на вътрешните работи Румен Петков, в присъствието на министър-председателя на Република България Сергей Станишев, откриха днес инициативата „Аз спасявам живот" - българското участие в първата Глобална седмицата по безопасност на движението по пътищата и представиха Европейската харта за пътна безопасност. Събитието се проведе в х-л „Шератон", зала „Средец". На него присъстваха членове на правителството, представители на общини, медии, университети, големи компании в страната, организациите, свързани с безопасността на движението по пътищата и др.

По време на представянето на Хартата министър Мутафчиев заяви следното: „Пътната безопасност е резултат от целенасочени и обединени усилия на различните правителствени и неправителствени структури, както и на цялото общество. Най-важното условие за положителни резултати в тази насока е наличието на политическа воля, която ние днес изразяваме, както и осъзнаването на проблема от цялото общество. Няма българин, който да не разбира, че войната по пътищата нанася щети на всички. И че усилията ни няма да дадат резултат, докато не се обединим, докато не започнем да си сътрудничим, докато не поеме всеки от нас лична отговорност за спасяването на човешкия живот.

Страната ни има нужда от новите идеите на всеки член на българското общество, от нови начини на партньорство, от нови системи, нови технологии, нови пътища за въздействие, информиране, образоване и съвместна работа.

Такава е целта и на Първата глобална седмица за пътна безопасност от 23 до 29 април 2007 година, инициирана от ООН и Световната здравна организация, под мотото „Пътната безопасност зависи от нас". Днес ние сме тук, за да обявим българското участие в тази инициатива, в която всеки от свое име да обяви, че изразява лично съпричастие към пътната безопасност и да поеме отговорността „Аз спасявам живот". Искаме това да не остане седмична кампания, а да се превърне в лична кауза на всеки, в наша обща цел. Ще имаме успех, само ако сме заедно."

В края на своето изказване министър Мутафчиев подчерта: „Като домакини, ние ще представим в Европейската комисия информация за днешната среща и списък на всички, които тук и сега обявяват своето съпричастие към идеите на хартата.

С присъствието си днес в тази зала, ние не изчерпваме списъка с поканените да се присъединят към Европейската харта за пътна безопасност и към Първата глобална седмица. Това е само началото на българската инициатива „Аз спасявам живот", към която се надявам да се присъединят все повече организации."

Първата глобална седмица за пътна безопасност е посветена на младите участници в пътното движение, чийто процент в общия брой на жертвите на нещастните случаи по пътищата е изключително висок.

Само в региона на Европейската икономическа комисия на ООН годишно по пътищата загиват 29 000 души на възраст от 0 до 24 години. Затова е необходимо да се съсредоточат всички усилия и да се води настойчива работа за защита, подготовка и обучение на младите участници в движението, което е важно не само за тяхната безопасност, но и за безопасността на всички участници в пътното движение.

Човешкият фактор оказва доминиращо влияние на пътната безопасност. В тази връзка осъществяването на мерки, способни ефективно да повлияят на поведението на участниците в пътното движение, са основната цел на Глобалната седмица.

Едно от средствата за промяна на поведението е повишаването на нивото на информираност на всички участници в движението по пътищата. Всички обществени групи трябва да познават опасностите, които възникват на пътя и рисковете, на които се подлагат, когато не съблюдават установените правила, и когато не осъзнават, че са заплаха и за себе си, и за всички останали участници в движението.

Оценките от информационните кампании сочат обаче, че информирането води до ефективни резултати, само когато е съпроводено с конкретни мерки - въвеждане на нови нормативни правила, благоустрояване на пътната мрежа, засилване на контрола и сътрудничеството на всички по спазването на правилата, както и взаимното зачитане. Най-важното при такива кампании е задължително максимално широко да се задействат едновременно държавните институции, неправителствените организации, медиите и компаниите, за да може всеки да се включи и да даде приноса си за една обща цел.

В рамките на световната кампания Европейската комисия обяви 27 април за общ европейски ден за пътна безопасност. Вицепрезидентът на Европейската комисия и комисар по транспорта Жак Баро лично призова страните-членки на ЕС да организират на този ден инициативи, с които да декларират, че са част от голямото европейско семейство, което осъзнава необходимостта да сме заедно в битката за живот и че сме част от общата цел - да намалим до 2010 година наполовина жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Тази цел страните от ЕС си поставиха още през 2001 година с Бялата книга на транспортната политика. В резултат на това решение, от което и България вече е част, през 2003 година е разработена Европейска програма за насърчаване на пътната безопасност, която въвежда за първи път концепцията на „Съвместна отговорност".

Обявена е за първи път и EВРОПЕЙСКАТА ХАРТА ЗА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ. Целта на Хартата е гражданското общество да допринесе за подобряване на безопасността на движението по пътищата на Европа и всички заедно да спасим 25 000 човешки живота.

Решението е потвърдено с резолюция на Европейския парламент, с решение на Съвета на Европа, с програма за действие, приета от Съвета на министрите на транспорта, телекомуникациите и енергетиката. С всички тези решения страните-членки на ЕС са поели личен ангажимент да дадат принос в постигането на общата цел.

Според статистиката на Съюза в периода 2003-2005 година пътнотранспортните произшествия са причинили смъртта на 132 000 души, а ранените са над 5 200 000. Средните загуби за страните от ЕС, в резултат на тези произшествия, са около 2% от БВП.

Идеята на българската инициатива „Аз спасявам живот" е да декларираме, че осъзнаваме, че значението на проблемите на пътната безопасност надхвърля националните и регионалните граници. Че това е проблем, който касае страните от целия свят. И че потвърждаваме необходимостта от особено внимание към проблемите на пътната безопасност и от разширяване на сътрудничество за тяхното решаване.

Глобалната седмица, европейският ден и българското участие в тези инициативи имат за цел да послужат за отправна точка за действие не само в глобален и регионален мащаб, но преди всичко на национално и местно ниво.

Хартата не е бланка, която подписваш, попадаш в списъка на европейското семейство от ангажираните с пътната безопасност и приключваш с подкрепата си за този документ. Идеята на Хартата е да обедини усилията на гражданското общество - правителствени и неправителствени организации, училища и университети, индустриални организации, асоциации, градове, медии и частни лица. Подписалите хартата приемат да допринесат, всеки в рамките на своите възможности и компетенции, за подобряването на пътната безопасност в ЕС.

Няма ограничения на инициативите и действията, достатъчно е те да помагат директно или индиректно за постигане на общата цел - намаляване на жертвите на пътнотранспортни произшествия.

Едно от условията е инициативите и действията да не са кампанийни или рекламни. Всеки, който става част от тази инициатива, трябва да си представя дългосрочния ефект от ангажимента, който поема, и да има в личния си план визия за бъдещите резултати от обещаните днес или утре действия.

Присъединяването е започнало по този начин в началото на 2004 г., с подписването на Хартата от първите компании, асоциации и организации. Сред тях са световни индустриални компании, автомобилни клубове от страните-членки на Европейския съюз, застрахователни компании, национални и международни организации по безопасност на движението. В огромния списък на членовете на европейското семейство по пътна безопасност вече има регистрирани три български частни организации.

Хартата е отворен документ. Тя е призив да осъзнаем, че световният проблем с пътната безопасност е личен проблем на всеки от нас. Затова към хартата всеки се присъединява лично, с името си, с името на институцията, фирмата, компанията или организацията, която представлява. В момента, в който всеки се чувства готов да поеме лична отговорност с действията си, той декларира с подписа си своята част от общата цел.

 

Първа глобална седмица по пътна безопасност:

http://www.unece.org/trans/globalroadsafetyweek/rsun1home.html

Европейска харта за пътна безопасност:

http://ec.europa.eu/transport/roadsafety/charter/welcome_2_en.htm

Форма за регистрация във Европейска харта за пътна безопасност:

http://www.paueducation.com/charter/index.php?page=applic1&lng=en

Европейски ден за пътна безопасност:

http://ec.europa.eu/transport/roadsafety/road_safety_day/index_en.htm

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 96 20
e-mail:
kvardev@mt.government.bg

Приложения
 АЗ СПАСЯВАМ ЖИВОТ – българското участие в Първа глобална седмица по пътна безопасност-Презентация-текст (205 KB)
 АЗ СПАСЯВАМ ЖИВОТ – българското участие в Първа глобална седмица по пътна безопасност-Презентация (4.79 MB)
 ЕВРОПЕЙСКА ХАРТА ЗА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ (31 KB)
 Списък на присъединилите се днес към инициативата „Аз спасявам живот” – българското участие в първата Глобална седмицата по безопасност на движението по пътищата (30 KB)
 Коментари (0)

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Снимки от представянето на инициативата „Аз спасявам живот”


Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed