Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Правителството прие национална стратегия и план за действие за въвеждане на информационните и комуникационни технологии в българските училища 17.02.2005

В изпълнение на един от основните правителствени приоритети за въвеждане на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в образованието, Министерство на транспорта и съобщенията и Министерство на образованието и науката разработиха съвместно Национална стратегия и план за действие за въвеждане на ИКТ в българските училища.

I. ЦЕЛИ НА СТРАТЕГИЯТА

Националната стратегия има комплексен характер и тя далеч не се изчерпва с доставката на компютри за училищата. Нейна главна цел е изграждането на качествено нова учебна среда, която ще научи учениците да търсят и гъвкаво да намират информация, както и да я анализират и използват в учебния процес, което ще ги направи утре конкурентноспособни на пазара на труда.

С изпълнението на Стратегията:

  • Българските училища ще направят качествен скок в своето развитие, поставяйки цялата система на средното образование на съвсем ново равнище, същевременно давайки равен старт на българските ученици и преподаватели с техните колеги по света.
  • България ще влезе в ЕС с модерна, качествено нова образователна система, базирана на масово приложение на ИКТ в процеса на обучение. Всички български училища ще разполагат със съвременни компютърни класове, свързани с бърз Интернет.
  • Всички ученици, които завършват средното си образование, ще бъдат компютърно грамотни и ще имат съответните познания по текстообработка, работа с електронни таблици, изработка на презентации, боравене с бази данни и уеб-базирани приложения.
  • В процеса на обучение учениците ще имат достъп до съвременни бази от знания по съответните учебни дисциплини и непрекъснато ще могат да проверяват и надграждат знанията си. Същевременно, появата на качествено електронно съдържание ще подпомогне процеса на възпитание на подрастващите и изграждането на тяхната ценностна система.
• Преподавателският състав ще има възможността по съвременен начин да изнася своите уроци, като ангажира вниманието и активното участие на учениците в процеса на преподаване.

Стратегията включва пет основни направления:

  • Създаване на подходяща нормативна уредба, регламентираща обучението по ИКТ и обучението чрез използване на ИКТ
  • Компютъризация – изграждане на компютърни класове във всички училища
  • Изграждане на информационна мрежа и свързване към високоскоростен Интернет на всички училища
  • Обучение и повишаване на квалификацията на учителите с цел въвеждане на ИКТ във всички учебни дисциплини
• Създаване на образователен портал, платформи за дистанционно обучение и образователно съдържание по всички дисциплини.

• Създаване на образователен портал, платформи за дистанционно обучение и образователно съдържание по всички дисциплини.

 

• Създаване на образователен портал, платформи за дистанционно обучение и образователно съдържание по всички дисциплини.

Изпълнението на Стратегията еднакво активно включва в учебния процес:

  • Учениците, които ще бъдат обучавани, и ще имат възможности за допълване съдържанието на учебните предмети
  • Учителите, които получили необходимата квалификация, ще избират начините за най-интересно и запомнящо се поднасяне на учебния материал
Родителите, които ще могат текущо да следят развитието на своите деца, съдържанието на учебните предмети и да участват в живота на училищата.

II. СТРАТЕГИЯ 2005-2007

Стратегията има тригодишен срок на действие и включва периода 2005 – 2007 г. В плана за действие подробно са описани проектите по всяко едно от направленията, необходимите средства, срокове за изпълнение и резултатите, които ще бъдат постигнати. Всички елементи на стратегията ще бъдат реализирани съгласно изисванията на Закона за обществените поръчки. Това в пълна степен гарантира прозрачността при изпълнението на Стратегията, както и засиленото желание на правителството за насърчаване на публично-частния диалог.

Стратегията ще се реализира на три етапа като необходимите средства за нейното изпълнение са в размер на 140 987 000 лв. Разпределението на средствата по години е, както следва:

Етап Общо (хил. лева)
I етап – 2005 г. 41 000
II етап – 2006 г. 65 107
III етап – 2007 г. 34 880
Общо за всички етапи: 140 987

III. ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СТРАТЕГИЯТА

Изпълнението на Стратегията се възлага на експертни екипи от Министерството на транспорта и съобщенията и Министерството на образованието и науката, като:

  • МТС отговаря за компютъризацията на училищата и изграждането на информационната мрежа
• МОН отговаря за създаването на нормативната уредба, обучението на преподавателския състав и създаването на образователното съдържание по отделните учебни дисциплини.

IV. ЕВРОПЕЙСКИ ПРАКТИКИ

Всички страни-членки на ЕС имат свои национални стратегии за въвеждане на ИКТ в образованието. В изпълнение на подобна стратегия, например, в Чехия броят компютри на 100 ученика е нараснал повече от 5 пъти в периода 2001-2003 г., а 80% от всички училища имат осигурен достъп до Интернет. В Унгария 85% от основните и средни училища са свързани към Интернет, а на 25% е осигурен високоскоростен достъп до Интернет. Подобно е състоянието и в останалите европейски държави, като при успешно изпълнение на нашата стратегия за въвеждане на ИКТ в българските училища, до 2007 г., България ще достигне средните показатели на Европейския съюз.

При влизането ни в ЕС, всички български училища ще разполагат с компютърни кабинети с осигурен достъп до широколентов Интернет. Това неимоверно ще способства за изграждане на по-широка обща култура на младите хора, увеличаване на международните им контакти, овладяването на чужди езици, както и развиване на нови знания и умения, тясно хармониращи с тенденциите в пазара на труда.
Младите българи ще са конкурентоспособни на своите връстници от Европа и ще станат активен участник в новата световна икономика, базирана на знанието.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 20
e-mail: kvardev@mtc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed