Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Заместник-министрите Петър Киров, Антон Гинев и Георги Тодоров откриха новата Морска гара на порт Бургас 04.10.2013
Голям размер

Заместник-министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев, Петър Киров и Георги Тодоров откриха днес новата Морска гара на пристанище Бургас. Съоръжението е част от проект "Супер Бургас – Зона за обществен достъп" – фаза първа.

„Днес можем да се поздравим с успешно завършения проект за изграждане на Международна морска гара на пристанище Бургас. Пътническият терминал е на площ 2700 кв.м. застроена площ и може да поема около 100 000 пасажера годишно. Инвестициите, които направихме за неговото завършване, възлизат на над 3 млн. лв.“, каза заместник-министър Киров.

По думите му, проектът е много важен за развитие на круизния туризъм, като през последните години се наблюдава все по-голям интерес от този сектор към България. През сезон 2013 в Бургас и Несебър се очаква рекорден брой корабни посещения със около 20 000 пасажери. Само през месец октомври се очакват още три посещения. Утре (5 октомври) на новата гара ще акостира близо 300 метровия кораб „Celebrity Constellation“ с 2000 пасажера на борда.

„Трябва да подчертаем важността и на европейската помощ по линия на Оперативна програма „Транспорт“, каза Петър Киров. Във финална фаза е изпълнението на проект „Техническа помощ за проучване възможността за осъществяване на инвестиционен проект „Супер Бургас – зона за обществен достъп“ в рамките, на който е разработена цялостна концепция за реализирането на зоната за обществен достъп като интермодален транспортен терминал. „Днес практически завършваме първата стъпка към реализацията на целия проект Супер Бургас и трябва да обединим усилия, за да можем в най-кратки срокове да го завършим изцяло“, допълни той.  

Морската гара е част от проект "Супер Бургас – Зона за обществен достъп" – фаза първа. Цялостният проект е свързан с реорганизация на съществуващите пространства в пристанище Бургас и предвижда изграждане на свободната зона за обществен достъп, в която на едно място ще бъдат събрани морски и сухопътен (автомобилен) и жп транспорт. С изграждането на Морската гара се създава възможност за реализиране на концепцията за отваряне на града към морето, изнасяне на промишлените дейности и преструктуриране на крайбрежните промишлени зони и определяне на нови терени за обществено обслужване.

Архитектурното решение на новата сграда позволява, освен основната си функция, в нея да бъдат провеждани публични събития (изложби, концерти, изложения и др.). Изградени са системи за охрана, видеонаблюдение и режим на достъп и сигурност. Изпълнител на проектирането и строително-монтажните работи е Консорциум „Техномашпрогрес ТВП“. Общата стойност на инвестицията е в размер на 3 298 000 лв.

 

 


  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed