Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Николина Ангелкова представи екипа си и основни приоритети в работата на министерството 15.08.2014
Голям размер

Приблизително по 100 млн. лв. трябва да бъдат разплащани всеки месец, за да постигнем 100% изпълнение на ОП „Транспорт“. Това стана ясно по време на пресконференцията за представяне на екипа и приоритетите на служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова. По думите й целта е постижима, но следващите месеци трябва максимална активизация на строителите и бенефициентите. Към момента по ОП „Транспорт“ са разплатени повече от 2,5 млрд. лв., което е над 63% от бюджета на програмата. За да се постигне 100% изпълнение до края на 2015 г. трябва да бъдат разплатени още около 1,5 млрд. лв.

Екипът на МТИТС ще включва двама заместник-министри. Камен Спасов ще координира ресора информационни технологии и съобщения. Георги Тодоров запазва поста си на заместник-министър, като в екипа на служебния министър ще отговаря за транспорта. „За постигане на набелязаните цели ще разчитам на професионализма и работата на моя екип“, каза Николина Ангелкова. По време на събитието стана ясно, че те са си поставили десет дневен срок, в който да се запознаят с основните проблеми в ресора на министерството и да изготвят екшън план за решаването им. Сред основните приоритети е работата по транспортните проекти с европейско финансиране, е-управлението и състоянието на търговските дружества и предприятия от системата на транспорта.

„Първата ми основна задача е да не допуснем загуба на средства по ОП „Транспорт“ към края на 2014 г.”, каза министър Николина Ангелкова. Съгласно правилата на ЕК, до края на 2014 г. трябва да бъдат възстановени още 82 млн. евро, за да не бъдат загубени средства по програмата. С тях ще бъде достигнат общият размер от близо 1 млрд. евро - само европейско финансиране. На този етап прогнозата на Управляващия орган на програмата е, че тази сума ще бъде надвишена и че няма опасност от загуба на средства по ОП „Транспорт” към края на 2014 г.

„От понеделник стартираме спешни проверки на място на всички високорискови проекти, които се изпълняват по ОП „Транспорт“, каза министър Ангелкова. Ще бъдат инспектирани жп линиите „Септември – Пловдив” и „Първомай – Свиленград”, строителството на които възлиза на 300 млн. евро. Проверки са предвидени и на АМ „Марица” и АМ „Струма”, които са с обща индикативна стойност от 150 млн. евро.

„В момента е разгара на строителния сезон и следващите два месеца ще са решителни за цялостното изпълнение на програмата“, допълни Николина Ангелкова. По думите й няма забавени плащания, като ОП „Транспорт“ е единствената оперативна програма с преки плащания към изпълнителите. Към момента всички преведени пари на големите ни бенефициенти НКЖИ и АПИ са стигнали до строителите, като за АПИ сумата е малко над 1 млрд. лева, а за НКЖИ – над 472 млн. лева.

Другият основен приоритет в работата по европейските проекти на новия екип на министерството ще бъде подготовката и одобрението на новата ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. „Към момента списъкът с проекти, предложени по нея, в пъти надвишава наличния финансов ресурс. По тази причина е нужна внимателна приоритизация на база техническа готовност, за да започне изпълнението на обектите максимално бързо“, обясни министър Ангелкова. Вече са получени и първите официални коментари от ЕК и ревизираният вариант на програмата ще бъде изпратен в Брюксел до 20 дни. Активно ще се работи и по Инструмента за Свързана Европа (Connecting Europe Facility), по който страната ни може да разчита на 350 млн. евро в следващите 3 години.

По време на пресконференцията стана ясно, че е получен предварителен одитен доклад от Одит на средствата от Европейския съюз (ОСЕС), като констатациите в него могат да доведат до 24 млн. лв. финансови корекции по ОП „Транспорт“. „Това означава, че в спешен порядък трябва да предприемем необходимите мерки, за да отговорим на направените констатации, така че да ги минимизираме или да направим така, че те да отпаднат изцяло“, обясни министър Ангелкова. Независимо от крайното решение, парите няма да бъдат загубени, а ще бъдат пренасочени към други проекти.

В ход е подготовката на Закона за електронното управление. „В диалог сме с всички заинтересовани организации от сферата на ИКТ, за да ускорим процеса по въвеждането на електронното управление“, каза Николина Ангелкова. Тя е възложила и детайлен анализ на текущите проекти, който да покаже кои разработки могат да бъдат приключени и пуснати в действие в следващите месеци.

„Продължаваме активния диалог с кредиторите на БДЖ и ще търсим решение на най-наболелите проблеми в сектора“, заяви министърът. От думите й стана ясно, че вече е провела срещи на място с ръководствата на „Холдинг БДЖ“ ЕАД и Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

Министър Ангелкова коментира и случая със задържаните служители на ДАИ във Велико Търново. По случая е разпоредена вътрешна проверка, но на база предварителната информация се очаква те да бъдат освободени. „Няма да толерирам незаконни действия в системата на транспорта и разчитам на гражданите и медиите да сигнализират при всеки подобен случай“, подчерта Николина Ангелкова.

 

 

 • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
 • Концесии – актуално
 • е-услуги
 • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
 • 940 9400
 • 150-години МСД
 • Обществен съвет
 • Стратегия за пътна безопасност
 • БДЖ онлайн продажби
 • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
 • Цифрова програма за Европа
 • Открито управление
 • Отворени данни
 • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed